Mladí architekti na výstave ponúkajú možnosti využitia Hurbanových kasární

16.07.2012 Bratislava

Bratislava 16. júla (TASR) – Ako by sa dali využiť prázdne budovy bývalých Hurbanových kasární v centre Bratislavy, to prezrádza výstava v Poľskom inštitúte. Prístupná je nonstop - oddnes do 10. augusta - v oknách na Klobučníckej ulici.

Plagátová expozícia je výsledkom minuloročného medzinárodného architektonického workshopu na tému Čo ďalej s Hurbanovými kasárňami? Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou ministerstva kultúry a Slovenskej technickej univerzity v spolupráci s mestom Bratislava, občianskym združením Archzone a študentskou organizáciou Best. Zúčastnilo sa ho 34 študentov architektúry z 15 európskych krajín, ktorí ponúkli svoje ideové riešenia aj vizionárske predstavy na úpravu priestorov a zmenu ich funkčnej náplne. Výstava môže podnietiť diskusiu o tejto nevyužitej budove.

Študentské návrhy počítajú s otvorením veľkého vojenského objektu pre verejnosť, priraďujú mu nové kultúrno-spoločenské funkcie i v súvislosti so širším okolím verejných priestranstiev. Architekti počas desiatich dní pracovali v ôsmich zmiešaných skupinách a v projektoch ponúkajú svieže pohľady študentov európskych vysokých škôl. Napríklad team no 3 projektom Cultural gate of Bratislava otvára verejnosti kasárne na kultúrne aktivity po ceste od Grassalkovičovho paláca k Eurovei pri Dunaji. Team no 5 projektom The Heart (Srdce) vytvára centrum diania na nádvorí kasární a odtiaľ chce oživiť okolité budovy pestrým kultúrno-spoločenským dianím. Ďalšie skupiny navrhujú z chátrajúcich objektov vytvoriť multifunkčný komplex, zazeleniť nádvorie a vytvoriť vhodnú atmosféru na trávenie voľného času, flexibilný priestor na koncerty, letné kino či vianočné trhy.
 

Vyberte región

mark